Osveščanje in družabništvo

Ozaveščanje

Ozaveščamo prav vse – od malčkov do seniorjev. Terapevtska ura je vedno prilagojena skupini, v kateri deluje terapevtski par.

Pokažemo pravilen pristop k psu, spodbujamo spoštovanje živali in narave, ugibamo o prehranskih navadah. Tudi o tem, kaj psi sploh ne smejo jesti in zakaj. Že otroke spodbujamo k razmišljanju, kakšna je pravilna skrb za psa, od sprehodov pa do čiščenja zobovja.

Razložimo tudi skrivnosti pasje govorice in kako jo je potrebno upoštevati.

Skupaj poskušamo ugotoviti, kakšne so pasje šole in kakšni so čisto pasji poklici.

Seveda se pogovorimo tudi o zapuščenih živalih, o zavetiščih pa tudi o nas – prostovoljcih.

Vsako srečanje poteka s tesno interakcijo terapevtskega psa, ki udeležence z veseljem razvedri tudi s trikci. Osveščanje je vedno priložnost, da naše življenje povežemo s pasjim in se naučimo mnogo novega. Tudi mi – prostovoljci, saj nas predvsem otroci vedno razveselijo s pametnimi domislicami.

V šolah s prilagojenim programom pa predstavitveno uro pripravimo skupaj s strokovnim osebjem šole (defektolog, psiholog, logoped...), ki najbolj poznajo svoje varovance ter njihove reakcije. Vsak udeleženec ima možnost, da se psa dotakne, ga poboža, izvede najlažji pasji trikec, mu ponudi priboljšek.

 

 

Družabništvo

 

Cofki 9 

Družabništvo se lahko odvija v vseh ustanovah.

Vsebina srečanj vnaprej ni natančno določena, vendar se terapevtski par vedno pripravi tudi na vodenje ure, kjer je glavni cilj družabništvo. Na srečanjih v okviru družabništva želimo omogočiti predvsem neposreden stik s psom, ki deluje pomirjujoče in empatično. Uporabniku prinese delček zunanjega sveta in razbije monotonost dneva;  z veseljem jim prepustimo nego psa, nagrajevanje s priboljški, izvajanje določenih ukazov. Veseli nas spontan odziv na prisotnost živali, s katerim lahko  tudi premagujejo strah pred neznanim. Uporabnike spodbujamo  h komuniciranju in izražanju svojih občutkov, kar je še posebej pomembno v domovih za ostarele in varstveno delovnih centrih.